DIY Rotan Kast

Vaardigheidsniveau: Beginner

Zolea houdt van DIY’en en dat is geen geheim! Toen ze verhuisde in 2017 wou ze liefst alles in huis zelf maken. 

In de praktijk bleek dit moeilijker dan gedacht, maar toen BLACK+DECKER haar uitdaagde om met hun tools aan de slag te gaan, nam ze dan toch de tijd om eindelijk haar eigen kast in elkaar te zetten! Ze is helemaal verliefd op de rotan webbing die ze steeds vaker voorbij ziet komen en ging daar dan ook mee aan de slag. Hierbij de stap voor stap gids van Zolea en enkele handige tips om zelf een kast uit het niets te bouwen!

Things You’ll Need

  • Wooden boards, Beams, Slats and Dowels
  • Thin MDF Plate 4m of Rattan webbing (40 cm wide)
  • Wood Stains
  • Wood Glue
  • Clamps
  • 1x Pen/Pencil
  • 1x Measuring Tape
  • 1x Safety Gloves/Masks/Glasses or Goggles

Stap-voor-stap tutorials

Stap 1.

Op Pinterest kwam ik mijn droomkast tegen: een prachtig houten exemplaar met rotan webbing langs de zijkanten en op de deurtjes. De kast kost iets van een 3000 euro, dus kopen ging ik sowieso niet doen. Het model ziet er vrij eenvoudig uit, dus besloot ik te proberen de kast de reproduceren. Als eerste maakte ik een soort bouwtekening. Zo berekende ik het hout dat ik nodig zou hebben.

Stap 2. 

Het moeilijkste was de afmetingen gaan bepalen. Ik wou dat de kast 1m30 hoog zou worden, 40 cm diep en 80 cm breed. Dat de legplanken dan 80 op 40 moesten worden, was uiteraard eenvoudig te bedenken. Wil je zelf aan de slag zonder een breinhernia, dan kan je gewoon dit lijstje volgen:

Voor de kast:

  • 4 houten planken van 80 op 40 cm
  • 4 houten balken van 130 cm lang (vierkant: 4,7 op 4,7cm)
  • 1 houten balk van 70,6 cm (dit wordt de onderste horizontale balk)
  • 10 houten balkjes van 30,6 cm (de zijbalkjes waarop de houten planken gaan leunen)

Voor de deuren:

  • 4 houten latjes van 97,5 cm lang, 3,5 cm breed
  • 8 houten latjes van 33 cm lang

Voor de sierlijsten (om de rotan mooi af te werken):

  • 8 houten sierlatjes in verstek gezaagd: 39 cm lang
  • 8 houten sierlatjes in verstek gezaagd: 97 cm lang

Als je houten balken koopt die breder of minder breed zijn dan 4,7 cm, dan zal je de afmetingen uiteraard moeten aanpassen om alles te laten kloppen.

Stap 3.

Wanneer je al je hout hebt gezaagd met de juiste afmetingen, is het tijd om het voor te boren. Ik besloot de kast in elkaar te zetten met deuvels, zodat hij ooit nog uit elkaar kan. Neem 2 van de hoekbalken (130 cm lang) en meet elke 32,5 cm af. Duidt aan met potlood. Op die plaatsen boor je een gat met de diepte van een halve deuvel.

Tip: gebruik washitape om op je boor aan te duiden hoe diep je kan boren.

Stap 4.

Leg de balk met de deuvels er in op de grond en plaats er een balkje van 30,6 cm loodrecht tegenaan. Wanneer je de top van de deuvel inkleurt met potlood, kan je gemakkelijk een afdruk maken op het kleine balkje. Zo weet je precies waar het boorgat moet komen. Boor ook de kleine balkjes voor en de onderkant met de horizontale balk.

Tip: schrijf met potlood telkens een letter of cijfer op de verschillende verbindingspunten. Zo kan je de kast makkelijk in elkaar steken zonder te moeten zoeken welk balkje op welke plek hoort.

3 van de 4 houten planken hebben een uitsparing nodig om netjes in de kast te passen. We gaan de planken namelijk niet vastboren, ze steunen op de zijbalkjes. Teken met potlood uit elke hoek een uitsparing van 5 cm. Op die manier past de plank perfect tussen de grote balken en op de zijbalkjes. Met een decoupeerzaag zaag je de vierkantjes gemakkelijk uit. Schuur de zaagsnede op met schuurpapier.

Haal dan de hele kast weer uit elkaar. Tijd om te beitsen! Beits al je hout: de balken, houten latjes, sierlijsten en planken. Laat alles voldoende lang drogen.

Tip: gebruik een oude tshirt om te beitsen. Het effect is veel natuurlijker dan wanneer je een verfborstel gebruikt. Aangezien de kast binnen komt te staan, is een dikke, dekkende laag niet zo noodzakelijk. Je kiest uiteraard zelf wat je mooi vindt!

Stap 5.

Wanneer je kast volledig droog is, is het tijd om alles in elkaar te zetten. Start met 1 hoekbalk (130 cm) en plaats daar de zijbalkjes op (30,6 cm). Sluit de ‘ladder’ door de tweede hoekbalk op de zijlatjes te plaatsen. Doe dit ook voor de andere zijkant. Zet de laders rechtop en plaats 1 kant recht tegen de muur. Verbind beide kanten door de horizontale onderbalk vast te maken (70,6 cm).

Stap 6. 

Het geheel is nu nog vrij wankel, dus je doet dit voor je eigen gemak best met 2. Plaats de legplanken op de zijbalken (begin met de onderste) en leg als laatste de bovenste plank (zonder uitsparingen) op de kast. Boor deze vast met lange houtschroeven in de hoekbalken.

Stap 7. 

Om te zorgen dat alles goed stevig zou zijn, gebruikte ik verbindingsplaatjes die ik vastzette met schroeven. Samen met de houtdeuvels zorgt dat voor een vrij stevige kast.

Stap 8. 

I start with the doors: place 2 wooden slats of 97.5cm parallel next to each other. Fill the lines up with 4 slats (in my case 33cm long). With glue and nails you arrange the whole as straight as possible.

Stap 9. 

Create 2 doors and attach the Rotan to the frames with a nail gun. Attach the hinges to the doors with a drill driver. Draw the exact location of the doors on the closet. I found this rather tricky! The doors need to fit perfectly, so take your time. Then attach the doors, with the other side of the hinges. 

Stap 10. 

Continue on the side of the closet: with thumb tackers or nails you attach the Rotan onto the wood. Cut away any rests with a sharp knife or scissors. Then cut the roll on the exact right length, this way you don’t waste any of the Rotan.

Stap 11. 

Let the Rotan dry up before adding the ornamental slats. They need to be sawed in mitre, this was hard for me. Please take your time for this or the edges won’t fit perfectly. With wood glue I attached the ornamental slats onto the Rotan. Let them dry up at least an hour, using clamps.

Stap 12. 

Finally, you close up the back of the closet with a thin MDF-plate. Put this in place using nailers. Your closet is finished!