Outdoor Lounge Sofa

Vaardigheidsniveau: Intermediair

Black+Decker DIY garden lounge sofa tuinbank maken

Een paar sprietjes zon vorige week en Zolea voelde meteen de drang om de tuin op te knappen! Achter de schermen is ze bezig met een kleine tuin make-over en er is al het een en ander gesnoeid, geplant en opgeruimd. Ze had het idee van een diy tuinbank op het terras en daar ging ze mee aan de slag!

Stap-voor-stap tutorials

Stap 1.

Start met het maken van een schets.

Uit je plaat zaag je 4 delen: een kleinere plaat van 1m20 op ongeveer 64. De strook die je over hebt, zaag je in de lengte in twee stukken, dit worden de poten.

  • 1 groot stuk van 1m80 x 1m
  • 1 kleinere plaat van 1m20 x 64cm
  • De strook die je over hebt, zaag je in de lengte in twee stukken, dit worden de poten.
Black+Decker DIY garden lounge sofa tuinbank maken
Black+Decker DIY garden lounge sofa tuinbank maken

Stap 2. 

In de plank van 1m80 x 1m maak je in de lange zijde in inkeping van 2 cm breed en 80 cm lang. Hier ga je de rugsteun straks in plaatsen. Je kan best eerst even een gat boren met een boormachine waar je de decoupeerzaag in plaatst.

Tip: plaats met enkele klemmen een houten lat naast je snijlijn. Zo kan je ook met een decoupeerzaag netjes recht zagen.

Black+Decker DIY garden lounge sofa tuinbank maken
Black+Decker DIY garden lounge sofa tuinbank maken

Stap 3.

Uit de plank van 1m20 op 64 cm snij je twee hoeken. Zo kan je de plank straks rechtop in de gleuf van het zitgedeelte zetten. Handig, want zo kan de bank altijd opnieuw in en uit elkaar gehaald worden en heb je geen schroeven nodig.

Stap 4.

Plaats de 2 lange stroken onder de voor en achterzijde van je zitvlak. Met schroeven, houtlijm en hoekprofielen kan je de poten goed vastmaken. Als laatste zet je de rugsteun in de inkeping in het zitvlak.

Stap 5.

Behandel het hout met een primer en met een verf of vernis voor buiten zodat je de bank kan laten staan. Ik gebruikte gekookte lijnolie voor een waterbestendige laag, maar besloot om de bank toch binnen te zetten bij slecht weer. Aangezien hij gemakkelijk uit elkaar kan, past hij ook goed in de garage tegen de muur.

Stap 6. 

Met een groot stuk stof, wat oude kussens of een oude eenpersoonsmatras maak je makkelijk de kussens voor de bank.  Door de kussens even breed te maken als de rugleuning, maak je een ingebouwd tafeltje aan de bank. Klaar!

Ik ben erg blij met het resultaat! De bank is makkelijk in elkaar de zetten en neemt bijna geen ruimte in in de garage. Hij is groot en stevig genoeg om met twee op te zitten of om alleen languit te liggen. Het vrije stuk zonder kussens is een ideaal voetbankje of tafeltje voor boeken en snacks.

Bron: https://zolea.be/diy-outdoor-lounge-sofa/