Doe-het-zelf spiegel

Doe-het-zelf spiegel

Print de pagina

Noémie Meijer kreeg van ons de uitdaging iets te creëren met BLACK+DECKER gereedschap. Zij koos voor het maken van een doe-het-zelf glazen spiegel. En of dat gelukt is! Lees onder hoe Noémie deze spiegel eigenhandig creëerde.


 1. Wat zo geweldig is aan dit gereedschap, is dat ze draadloos werken, met een accu, en dat die accu dezelfde is voor alle gereedschappen van het gamma: je laadt de accu op, en plaatst die op de decoupeerzaag, de cirkelzaag of zelfs op een boormachine.  Zo handig wanneer je aan het werken bent en van het ene gereedschap naar het andere gaat!

 2. En dan gaan we nu eindelijk die spiegel maken!

  We beginnen met de multiplex-plaat op de juiste afmetingen te zagen: 120 x 90 cm, wat overeenkomt met 4 rijen van 3 spiegels van 30 x 30 cm. Pas zelf de afmetingen aan aan de spiegels die je gevonden hebt.

  Ik heb hiervoor de cirkelzaag gebruikt, voor een mooie en regelmatige snede: veel praktischer voor het zagen van grote, vlakke platen, hoewel het ook perfect kan met de decoupeerzaag . Het was de eerste keer dat ik een cirkelzaag gebruikte. Ik moet zeggen dat ik er altijd een beetje bang voor was, maar als ik het verschil in afwerking zie, is het echt wel de moeite waard. Wees alsjeblief wel heel erg voorzichtig met dit soort gereedschap: draag altijd een veiligheidsbril om splinters in je ogen te voorkomen, een ademmasker om te vermijden dat je te veel houtstof inademt, en veiligheidshandschoenen (meestal gebruik ik mijn tuinhandschoenen maar ik ga toch eens investeren in handschoenen die beter geschikt zijn voor DIY-werk)


  Ik heb klemmen gebruikt om de plaat op een steun te klemmen, zodat de plaat niet kon wegglijden en ik die bovendien niet met mijn handen moest vasthouden. 3. Daarna kun je de spiegels op de onderplaat lijmen: breng de lijm in een zigzag-patroon aan voor een betere hechting en laat die een paar seconden drogen vooraleer je de twee oppervlakken aan elkaar lijmt.

  Druk stevig aan om de lucht te verwijderen, een vlak oppervlak en uitgelijnde randen te verkrijgen.

  En nu is het tijd om de kroon op het werk te zetten: het houten kader en het raamwerk. 4. Begin met het buitenkader: zaag de hoeklijsten op de afmetingen van de 4 zijkanten:  2 x 120 cm, en 2 x 90 cm. Voorzie een marge van één of twee millimeter marge voor de montage. Zaag de uiteinden schuin af om ze perfect tegen elkaar te kunnen monteren. Een kleine tip: het is beter om ze een beetje langer te maken dan nodig en met schuurpapier tot op de millimeter juist af te schuren, dan ze te kort te maken en een ander stuk te moeten nemen.


 5. Lijm de 4 hoeklijsten vast zodat die het buitenkader vormen. De hoeklijst van 10 mm bedekt perfect de randen van de onderplaat (8 mm) en van de spiegels (2 mm).

 6. Ik heb mijn spiegel op een tafel gelegd om gemakkelijker te kunnen werken, en heb klemmen geplaatst op het kader voor een betere hechting.


 7. Zaag daarna de vlakke sierlijst op maat, om het kader meer volume te geven en wat decoratieve details toe te voegen.  Ik heb ervoor gekozen om stuk per stuk te werken, zodat elk stuk precies op lengte was: ik heb de lijst gelegd waar ik die wilde lijmen, ik heb met een potlood een lijn gezet op de lengte die ik wilde, ik heb de lijst gezaagd, heb die daarna op zijn plaats gelijmd en heb die eventueel nog lichtjes geschuurd om de uiteinden bij te werken.

  Het kader is nu klaar: een hoeklijst en een vlakke sierlijst aan de 4 zijden van de spiegel. 8. Het raamwerk is kinderspel: zaag 2 grote verticale latten (elk met een lengte van ongeveer 116 cm; controleer de lengte rechtstreeks op de spiegel voor je de latten zaagt), en zaag daarna 9 kleine horizontale latten (met een lengte van ongeveer 26 cm, maar ook hier: controleer voor je ze op maat zaagt).


 9. Leg alles op zijn plaats voor je het vastlijmt, om te controleren of alles past. Schuur te lange stukken eventueel wat bij.

 10. Voor een mooie afwerking van de naden moet je de sierlijst lichtjes schuren om de uiteinden af te ronden.

  Ik heb opnieuw gewicht op het raamwerk gelegd en klemmen gebruikt om voor en na het schuren een optimale hechting te krijgen. 11. Ik heb ervoor gekozen om mijn spiegel wit te schilderen; ik wilde hem een zachte uitstraling geven, zonder het kader en het raamwerk te donker te maken. Maar uiteraard is iedereen vrij om een andere kleur te kiezen!

  Bescherm de spiegels tegen de verf met afplaktape. Breng twee verflagen aan. Verwijder de afplaktape.

  Om de spiegels schoon te maken en verf te verwijderen die door de tape is gekomen, moet je een vochtig schoonmaakdoekje gebruiken, en daarna langs de latten krabben met de punt van een tandenstokertje. Verf hecht niet goed op een glasoppervlak, dus als je die eerst vochtig maakt, kun je die daarna makkelijk verwijderen. 12. Om mijn spiegel een beetje vintage look te geven, heb ik hem op sommige plaatsen lichtjes geschuurd met schuurpapier. Dit brengt de kleur van het hout een beetje naar boven, en maakt het wit wat warmer.

 13. Ik wist héél precies waar ik mijn spiegelscherm wilde zetten: in de hoek van de kamer, om de radiator te verbergen zonder de warmte tegen te houden, en om de ruimte groter te maken (daar zijn spiegels héél erg goed in!). De spiegel is niet groot genoeg om jezelf er helemaal in te zien, maar als je dat wil, kun je hem ook op een meubel plaatsen, aan de muur hangen, of zelfs groter maken!

  Toch één klein minpuntje: ik was een beetje teleurgesteld dat de spiegels van IKEA enigszins vervormd zijn. De weerspiegeling is niet helemaal regelmatig, zoals je kunt zien op een aantal foto's. Dat stoort niet echt wanneer de spiegel een decoratieve functie heeft, zoals bij mij, maar als je de spiegel echt als dagdagelijkse spiegel wil gebruiken, moet je daar wel rekening mee houden.Doe-het-zelf spiegel