Maak een origineel boekenrek

Vaardigheidsniveau: Intermediair

Creëer iets waarmee je monden doet openvallen met dit originele boekenrek.

play_arrow

Stap-voor-stap tutorials

Stap 1.

Begin met het voetstuk: meet de onderdelen van de “stam” uit en zaag ze met een cirkelzaag. Opgelet: gebruik een winkelhaak bij het uitmeten en markeren van de verschillende onderdelen om ervoor te zorgen dat de boom stabiel is.

De grootte van het voetstuk en de stam hangt af van hoe groot je de schappen wilt. Je kan best gaandeweg beslissen: zo ben je zeker dat alle schappen de juiste afmetingen hebben en dat het geheel mooi in evenwicht blijft wanneer je de schappen bevestigt.

Stap 2. 

Beits of verf de houten onderdelen in de kleur die je wenst en laat drogen.

Stap 3. 

Schroef de stam vast aan het voetstuk: boor altijd eerst geleidingsgaten.

Stap 4. 

Meet en zaag het eerste schap en de verticale boekensteunen. Schroef ze vast aan de boomstam.

Stap 5. 

Meet en zaag de overige onderdelen. Zaag elke plank in een verschillende hoek in functie van hoe jij je schappen wil plaatsen. Hou elk nieuw plankje tegen de reeds bevestigde planken en markeer waar en in welke hoek je de voorzijde van het schapje wil zagen. Gebruik een winkelhaak om je zaaglijnen uit te zetten. Zaag de planken met een cirkelzaag om zeker te zijn dat de zaaghoeken perfect recht zijn.

Stap 6. 

Zorg er in elke fase voor dat alle onderdelen goed aan elkaar zijn vastgeschroefd en dat de boom mooi in evenwicht blijft. Dit is vooral belangrijk bij het maken van de laatste schappen of ‘takken’. Bij een oneven vloer kan je onder de hoeken van het voetstuk vilten of rubberen steuntjes aanbrengen voor extra stabiliteit.

Stap 7.

Afhankelijk van de hoek waarin je plankjes staan, is het mogelijk dat je ze extra moet ondersteunen. Dit kan je doen door kleine steunplankjes in de juiste hoek te zagen en deze aan de boven- en onderliggende planken met schroeven te bevestigen. Maak geleidingsgaten indien nodig.