Vintage Schoolbank

Vaardigheidsniveau: Intermediair

Vintage is in. Kan jij een mooi exemplaar van een oude schoolbank bemachtigen (tweedehandszaken) ?

Belgeunefois vond er eentje en had het idee om hun bank een nieuw leven te geven met het behoud van enkele oude accenten om het karakter te bewaren. Hoe ze dit deed ontdek je in deze tutorial.

Stap-voor-stap tutorials

Stap 1. een schets

Start met het maken van een schets. Zo ben je zeker dat je gaandeweg het proces niets vergaat.

Het idee was om het grootste deel van het hout te schuren, de metalen structuur opnieuw te schilderen, één van de inktpotjes te gebruiken om een sokkel met een vintage lampje in te bouwen, het andere inktpotje te gebruiken als potloodhouder en een gleuf te maken voor een iPad of andere tablet.

Stap 2. Demontage

De eerste stap en niet meteen de gemakkelijkste: de demontage. We bewapenen ons met een manuele of elektrische schroevendraaier en daar gaan we! Wees voorzichtig met de elektrische schroevendraaier, want als de schroefkoppen oud zijn, kun je ze breken en mogelijk niet meer verwijderen. Het verdient daarom altijd de voorkeur om heel voorzichtig te beginnen met handgereedschap. 

Tip: gebruik gerust een beetje WD-40, een smeer- en antiseizespray die het gemakkelijker maakt om oude, roestige schroeven te verwijderen. Een magisch product dat voor bijna alles gebruikt kan worden!

Als de meubelschroeven nog in goede staat zijn, maak dan kleine pakketjes en noteer waar ze vandaan komen, zodat je ze kunt terugzetten zonder te puzzelen. 

Tip: je kunt de oude roestige schroeven in een beetje huishoudazijn doen om ze schoon te maken.

Stap 3. Schuren

Eén van mijn favoriete stappen! Wees voorzichtig, om op de juiste manier te werken moet je de houtsoort die je wil afbijten analyseren. In ons geval werken we op massief hout, zodat we de verschillende houtlagen kunnen schuren zonder ons al te veel zorgen te maken. Als je daarentegen een meubel van fineer hebt, is het vervelender, omdat de massieve houtlaag heel dun is en deze laag meestal gereconstrueerd hout bedekt. In dit geval kun je de toplaag van je meubel slechts heel lichtjes schuren met heel zacht schuurpapier, met het risico dat je door de toplaag heen schuurt en dus het lelijke gereconstrueerde hout ziet verschijnen.

Voor deze stap heb ik de BLACK+DECKER Mouse schuurmachine gebruikt. Dit is een handige 18V accuschuurmachine. Zeker als je geen stopcontact in de buurt hebt. Voor kleine oppervlakken en afwerkingen deed ze het perfect! Je bewapent je met drie soorten schuurpapier: korrel 80, 100 en 120.

Hoe kleiner het getal, hoe meer het papier schuurt. We beginnen dus met een agressief papier en eindigen met een zacht papier dat het oppervlak letterlijk glad maakt.

In ons geval wilden we iets van het verleden van deze bank behouden. We hebben dus ongeschuurde delen aan de randen bewaard om schakeringen te maken tussen het licht geschuurde hout en het hout met zijn natuurlijke donkere patina.

Voor de metalen voeten hebben we geluk dat ze nooit geschilderd zijn. Een eenvoudige overschakeling op staalwol, eventueel een kleine ontvettende reiniging en de bank is klaar om geschilderd te worden!

Stap 4. De voeten schilderen

Hier een interessante truc voor de keuze van de juiste spuitbus. Ga vooral niet naar het doe-het-zelfwarenhuis om je spuitbussen te kopen. De spuitbussen zijn er te duur en van heel slechte kwaliteit. Ga een kijkje nemen in een graffitiwinkel! Behalve dat ze veel goedkoper zijn, zijn ze van ongeëvenaarde kwaliteit en is het kleurenpalet gewoon prachtig en enorm groot. 

Het is ideaal om eerst een grondlaag aan te brengen en vervolgens met de gewenste kleur te schilderen. Maar haastig als ik ben, heb ik de primerfase overgeslagen en de voeten direct met de verf geschilderd. Ik moest twee lagen aanbrengen, ik heb anderhalve spuitbus nodig gehad om ze volledig te schilderen. In het ideale geval kun je ook een matte laklaag als afwerking aanbrengen. Door de uitstekende kwaliteit van de verf in de spuitbus heb ik dit niet gedaan en de verf blijft mooi zitten zonder laklaag!

Stap 5. Trench for the tablet

Dit is verreweg de moeilijkste stap! Hiervoor heb ik een boormachine gebruikt, de BLACK+DECKER accucirkelzaag, en houtbeitels. Ik heb twee gaten van 12 mm gemaakt aan de uiteinden van de gleuf voor de iPad. Deze gaten worden gebruikt om de stroomkabels door te leiden. Ze dienen ook als referentiepunt om met de cirkelzaag te beginnen.

Om de iPad vast te houden, is een diepte van ongeveer 15 mm en een zaaghoek van 45-50 graden nodig. Met behulp van een langsgeleider en een paar potloodstippen bepaal ik waar ik het zaagblad inbreng en waar ik het verwijder. Het probleem is dat je de handeling meerdere malen moet herhalen om de nodige breedte te hebben om de iPad te kunnen plaatsen. Dus moest ik het blad meerdere keren heen en weer halen om een breedte van ongeveer 12 mm te krijgen. Ik heb vooraf een test gedaan in een stuk afvalhout zodat ik de bank niet zou beschadigen. We hebben inderdaad maar één kans, geen ruimte voor fouten dus!

Met de cirkelzaag kun je de zaaghoek en zaagdiepte kiezen. Perfect voor deze opdracht!

Als ik min of meer zeker ben van mijn beweging, neem ik de bank onder handen en hoop ik dat alles goed gaat.

Ziezo, mijn dock is klaar. Ik maak een laatste zaagsnede in het midden van de gleuf. Deze loopt aan weerskanten door de bank, zodat mijn kabel ruimte heeft. Het is gewoon een bladbreedte dus de iPad kan niet vallen. Ik heb ook een klein gaatje in het midden gemaakt, zodat het laadsnoer kan passeren als er een telefoon verticaal geplaatst wordt.

Om alles een beetje netter te maken, heb ik dit met een houtbeitel afgewerkt.

Stap 6. Plaatsing van de lamp

Voor de lamp heb ik het gat van één van de inktkokers gebruikt. Het paste perfect bij de hals van de lamp. Ik heb hiervoor een ongebruikte plafondlamp gerecupereerd. Met een beetje geknutsel was het klaar. Je hoeft alleen maar een stekker te vinden om op het uiteinde van de draad aan te sluiten. Het is geen kunst, er zijn maar twee kabels om aan te sluiten.

Stap 7. Montage

We zijn er bijna, we zullen het voltooide werk kunnen bewonderen! Herhaal de demontagestappen in omgekeerde volgorde en alles zou goed moeten gaan. Ik heb alle schroeven vervangen om de bank zo duurzaam mogelijk te maken. Het enige wat je nu nog moet doen is trots op jezelf zijn en je creatie in je interieur plaatsen!

 

 

Original Source: https://belgeunefoisblog.wordpress.com/2019/08/30/diy-avant-apres-dun-banc-scolaire-vintage/