Het fietsenrek van je dromen

Het fietsenrek van je dromen

Maak een multifunctioneel rek voor schoenen, jassen en zelfs jouw fiets uit oude pallets.

Print de pagina
 1. Oude pallets zijn maar al te vaak stuk en moeten dus eerst hersteld of verstevigd worden. Begin met het voorboren van een gat (4mm) in de hoeken van de pallets. Schroef vervolgens lange schroeven in de pallet zodat het frame steviger en stabieler wordt.

  bikerack-1

 2. Gebruik een hamer om uitstekende nagels terug in de pallet te slaan zodat het oppervlak op een veilige wijze geschuurd kan worden. Schuur het oppervlak op met een schuurmachine. Je kan vervolgens een vernis aanbrengen indien je dat wenst. Herhaal voor een tweede pallet.

  bikerack-2

 3. Meet 8 stukken met een lengte van 30cm uit op de houten balk. Deze zullen gebruikt worden als haken om het rek aan de muur op te hangen. Elke haak bestaat uit twee houten stukken. 2 haken houden telkens 1 pallet vast.

  bikerack-3

 4. Teken de zaaglijnen met potlood en zaag de 8 stukken met je decoupeerzaag. Klem de balk eerst vast met een snelspanklem voor je begint met zagen.

  bikerack-4

 5. Gebruik een rolbandmaat en potlood om uit te meten hoeveel plek je nodig hebt voor het ophangen van de pallet. Dit doe je door de afstand tussen de grond en de bovenkant van de bovenste pallet te meten. Teken vervolgens uit hoe hoog het rek moet komen.

  bikerack-5

 6. Neem je accuschroef-/klopboormachine en zet deze in klopstand om in steen te kunnen boren. Gebruik een steenboor.

  bikerack-6

 7. De 4 boorgaten (2 per haak) om de bovenste pallet op te hangen moeten op een horizontale lijn liggen zodat de pallet mooi recht hangt. Gebruik dus een waterpas, rolbandmaat en potlood om te markeren waar je precies moet boren. Begin vervolgens met het boren van de gaten in de muur.

  bikerack-7

 8. Steek muurpluggen in de gaten die je zojuist geboord hebt. Deze verstevigen de draagkracht van de boorgaten en muur.

  bikerack-8

 9. Zet je boormachine in schroefstand en schroef 2 ophangstukken met 4 schroeven vast in de voorziene muurpluggen. Zorg ervoor dat je ophangstukken waterpas hangen.

  bikerack-9

 10. Schroef vervolgens op elk ophangstuk een 2de ophangstuk. Positioneer zoals op de foto om een haak te verkrijgen waaraan je de bovenste pallet kan hangen.

  bikerack-10

 11. Hang de bovenste pallet aan de 2 haken en meet uit waar de onderste pallet moet hangen. Zorg voor 50mm afstand tussen beide paletten. Voer vervolgens de vorige stappen opnieuw uit om ophanghaken te bevestigen voor de onderste pallet (Uittekenen, voorboren in de muur, plugs insteken, ophangstukken bevestigen in hoekvorm). Gebruik vervolgens het hout van de 3de pallet om de onderste en bovenste pallets aan elkaar te bevestigen voor extra stevigheid. Snij 2 stukken van 300mm lang en steek deze verticaal tussen de twee paletten. Hierna bevestig je de 2 planken op de 2 pallets met je schroefmachine en schroeven.

  bikerack-11

 12. Zaag met je cirkelzaag 6 houten planken uit de 3de reservepallet. Zorg ervoor dat elk stuk 10cm langer is dan de lengte van het stuur van je fiets.

  bikerack-12

 13. Schroef 3 van de uitgezaagde planken aan elkaar tot een haak. Creëer een T-vorm om deze beugel aan de pallet te kunnen bevestigen. Zorg ervoor dat alle schroeven goed vastzitten. Gebruik je decoupeerzaag om scherpe hoeken weg te snijden en om een gleuf te maken in de beugel (ongeveer 8mm van de rand). In deze gleuf kan je dan je fietswiel hangen.

  bikerack-13

 14. Schuur de kanten van de beugel met je detailschuurmachine.

  bikerack-14

 15. Maak een tweede beugel met de 3 overgebleven planken. Zorg ervoor dat het hout horizontaal bevestigd wordt op de pallet zodat de zadelpen hierop kan rusten. Let er wederom op dat de schroeven stevig vastzitten.

  bikerack-15

 16. Zoals bij de eerste beugel schuur je ook hier best de kanten van de planken.

  bikerack-16

 17. Meet nauwkeurig de afstand tussen de planken van de pallets met een rolbandmaat.

  bikerack-17

 18. Tijdens het zagen is het altijd handig om een rechte lijn te kunnen volgen. Meet daarom de afstand tussen het zaagblad en de rand van je cirkelzaag.

  bikerack-18

 19. Voeg de gemeten afstand toe aan de afstand tussen twee palletplanken en duid op een multiplexplaat aan waar je met de cirkelzaag gaat zagen

  bikerack-19

 20. Klem een stuk hout vast om een volglijn te krijgen door deze parallel te leggen met de zaaglijn. De zaagdiepte van de machine moet steeds net iets meer zijn dan de diepte van je plank. Start vervolgens met het zagen van de planken om de gaten in de pallets op te vullen.

  bikerack-20

 21. Verf de gezaagde planken in de door jou gekozen kleur. Schroef vervolgens de planken in de pallets. Je kan enkele gaten open laten en vullen met planten voor wat meer kleur in het rek. Wanneer de planken vasthangen kan je uitmeten waar je fietswiel en zadelpen moeten hangen. Vervolgens bevestig je de beugels op de gekozen plekken door deze in de pallets te schroeven.

  bikerack-21

 22. Meet hout uit en zaag 3 stukken die dezelfde breedte hebben als jouw spiegel + 20 cm extra. Deze zullen gebruikt worden voor de behuizing van de verlichting die boven de spiegel komt te hangen.

  bikerack-22

 23. Zet een 20mm speedboor op je boormachine en boor 3 gaten met evenveel afstand van elkaar. Boor deze gaten juist boven het midden van het paneel.

  bikerack-23

 24. Schakel een ervaren elektricien in. Wij gebruikten 3 standaard lichtarmaturen. Bevestig de verlichting en schroef vervolgens de twee andere houten planken bovenaan en onderaan om een behuizing te krijgen voor de draden.

  bikerack-24

 25. Meet, zaag en schroef een langer stuk hout vast aan de zijkant van de lichtbehuizing. Dit zal gebruikt worden om de verlichting aan de zijkant van het rek vast te hangen. Schroef dus na het bevestigen van de houten plank aan de behuizing dezelfde plank ook vast aan de zijkant van de hangende pallets.

  bikerack-25

 26. Nu je de pallets aan de muur hebt bevestigd is het tijd om de houten wijnkratten aan de muur te hangen. Meet dus uit waar je ze wil hangen en boor gaten met je accuschroef-/klopboormachine. Zet deze in klopboorstand en gebruik een steenboor.

  bikerack-26

 27. Schroef de kratten vast op twee plekken zodat deze stevig en stabiel hangen. Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat ze volledig recht hangen.

  bikerack-27

 28. Je kan nog een andere plank aanbrengen die je kan gebruiken om jassen of andere zaken aan te hangen. Breng de spiegel aan onder de lichtbehuizing, hang de fiets, jassen en planten op je zelfgemaakt multifunctioneel rek.

  bikerack-28

Het fietsenrek van je dromen